Vägen till körkort kan skilja sig från person till person, men det finns vissa tydliga regler som du måste följa. Det går att ta körkort privat men det finns obligatoriska steg som du måste göra hos en trafikskola och hos Transportsstyrelsen. Här berättar vi om dessa 8 steg som du måste gå igenom för att komma till mål.

privat-ovningskorning

8 steg till körkortet

  • Ansökan om körkortstillstånd
    För att ansöka om körkortstillstånd måste du fyllt 16 år, ha en giltigt legitimation samt genomfört en synundersökning och fyllt i en hälsodeklaration (detta görs digitalt på Transportstyrelsens hemsida).
  • Handledartillstånd
    Efter att du har mottagit ditt godkända körkortstillstånd så måste du och din handledare gå en introduktionsutbildning för att få tillstånd att övningsköra privat.
  • Övningskörning 
    När ni har fått handledartillståndet är det dags att börja övningsköra. Oavsett om du övningskör privat eller på en trafikskola så rekommenderar vi att du kombinerar körningen med teori från början. Om du övningskör privat rekommenderar vi att du tar några körlektioner med en trafiklärare. Vi ser gärna till att din handledare åker med på dina körlektioner. På så sätt kan ni få tips och råd på saker som är bra att tänka på när ni kör själva. För att bli en säker förare så krävs det mycket övning samt kontinuitet. Öva, öva och öva ännu lite till är nyckeln till framgång.
  • Teoriutbildning
    Kännetecknet på ett bra förare är att man har koll alla trafikregler, lagar, risker och eco-driving. Nu finns det, förutom böcker, väldigt bra digitala teorimaterial som är framtagna av STR. Du kan ladda ner appen Körkortsboken och studera teori i din iPad eller i mobilen.
  • Riskutbildning 1
    Riskettan är det första delen av de obligatoriska riskkurserna. Detta är en teoretisk kurs som  handlar om trötthet, alkohol och droger och kursen genomförs på en trafikskola. Vi rekommenderar att gå kursen i början av din körkortsresa så du får mer förståelse för olika riskbeteenden förknippade med bilkörning. Kostnaden för kursen kan variera från skola till skola, men generellt sett brukar priset vara mellan 800-1000 kronor.
  • Riskutbildning 2
    Andra delen av de obligatoriska riskkurserna är risktvåan eller halkbanan som den ofta benämns som. Detta är en praktisk kurs där du får testa köra på halt underlag och uppleva svåra situationer som kan uppstå i trafiken.
  • Boka teoriprov
    När du har kommit så här långt i din körkortsutbildning är det dags att boka teoriprovet. Vi rekommenderar att boka den nära inpå körprovet då den har en giltighetstid på fyra månader. OBS! ett godkänt teoriprov krävs för att få köra upp.
  • Boka körprov
    Nu är det dags att sätta din körkunskap på prov. När du bokar körprovet själv kör du upp med trafikverkets bilar. Ett tips är att googla deras bilar för att veta modellen samt hur den ser ut inifrån. Du har även möjlighet att boka körprovet via vår trafikskola. Fördelen är att du kör upp i samma bil som du övningskört med på trafikskolan. Kravet är då att du först måste göra en utbildningskontroll och det är då efter utbildningskontrollen som vi kan göra en preliminär planering.
    Körprovet är 25-30 minuter långt. Du behöver inte köra felfritt, men du måste köra trafiksäkert. Det är okej att göra misstag, men helst inga upprepande misstag. Du får resultat direkt i bilen när ni är klara. Se till att vara på plats i god tid!

         Lycka till!

Vi samarbetar med Stora Holms Trafikövningsplats När det gäller Riskutbildning
Körprov